Woontips

Kalkverf: de creatieve én duurzame muurverf!

Kalkverf is de laatste jaren in zijn opmars en dat is niet zonder reden! Je muren met kalkverf schilderen is creatief én ook zeer ecologisch. We leggen je graag uit wat de voordelen zijn en geven ook enkele tips voor het aanbrengen van kalkverf.  

Wat is kalkverf? 

Kalkverf is één van de oudste verfsoorten, op basis van water en kalk. Extra grondstoffen zoals bindmiddel en vulstoffen zijn bij kalkverf niet meer nodig, aangezien kalk een bindmiddel op zich is en daarnaast ook een sterk dekkend pigment bevat.  

Welke look creëer je met kalkverf?  

Als je je muren schildert met kalkverf, creëer je een speciale en creatieve look. De verf zorgt voor een zeer mooi mat effect en straalt heel wat authenticiteit uit. Kalkverf is perfect in verschillende interieurs. Zo kan je gemakkelijk een landelijke, maar ook industriële look creëren. Laat al je creativiteit in jezelf los door te spelen met verschillende lagen verf en overlappingen, zodat je een leuke structuur krijgt.  

De voordelen van kalkverf 

Aangezien kalkverf enkel uit kalk en water bestaat, is deze verf helemaal natuurlijk. Kalkverf is dus niet alleen zeer mooi, maar ook super ecologisch. Win-win! Bovendien is de verf heel ademend en is daardoor bestand tegen vocht en schimmel. Door kalkverf aan te brengen, kan vocht in de muren gemakkelijk ontsnappen en blijft deze dus niet hangen. Nog een voordeel: kalkverf is brandvertragend.  

Hoe breng je kalkverf aan? 

Kalkverf kan je op meerdere manieren aanbrengen. Door verschillende technieken te gebruiken, kan je ook verschillende looks creëren. Zo kan je bijvoorbeeld veel verdunde lagen boven elkaar aanbrengen om variaties in kleur te verkrijgen. Je kan verticale lijnen schilderen of gewoon ‘random’ strepen door elkaar trekken. Zoals eerder gezegd kan je dus zeer creatief te werk gaan met kalkverf en je persoonlijke stijl helemaal doortrekken.  

Weet je niet wat je moet aanvangen met een oneffen muur in je huis? Kalkverf kan misschien de oplossing bieden! Door dit oppervlak te overschilderen met kalkverf, kan je heel snel een authentieke look creëren. Het resultaat is dan een muur met nuances in licht en donker en een leuke structuur.  

Alternatieve verfsoorten

Betonlook verf
Om een gelijkaardig effect te creëren, kan je er ook voor kiezen om je muren en wanden te schilderen met betonlook verf. Deze verf is een gemende leemverf die kalkelementen bevat en een poederige structuur heeft waarmee je een leuk veegeffect kan creëren. Deze verf is perfect om een industriële uitstraling maken. (bron: Pinterest, Minford)
 

Mortex
Ook met Mortex kan je dezelfde look creëren. Deze verf is samengesteld uit mineralen, kalk en micro-mortel. Je kan met mortex leuke kleurschakeringen en lichteffecten verkrijgen. Een groot voordeel is ook dat Mortex zeer sterk én waterdicht is. Ideaal dus voor in de badkamer! Een nadeel aan Mortex is dat deze verf iets duurder is dan kalkverf of betonlook verf. (bron: Pinterest)

Creatief omgaan met kalkverf is dus zeker het proberen waard! Hebben jullie deze techniek al eens toegepast of zijn jullie van plan dit te doen? Let us know!  

Lees onze woonverhalen voor meer interieurinspiratie!  

Op zoek naar tips voor je renovatie of inrichting van je huis? Bekijk dan zeker eens ons renovatieproject!

Delen:

Reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.