Woontips

Premies die de financiële last van jouw verbouwproject verlichten: een overzicht

Renoveren, daar komt vaak heel wat bij kijken. Het vraagt een goede planning en meestal ook een stevig budget. Gelukkig biedt de Vlaamse Overheid verschillende premies aan die de financiële last van jouw bouwproject verlichten. Wij maakten een overzicht van enkele interessante Vlaamse premies of bonussen in 2023 waar je rekening mee kan houden tijdens het verbouwen.

Zin om wat wijzer te worden over dit complexe topic? Lees dan snel verder!

1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie geldt voor alle woningen, appartementen en andere gebouwen gelegen in het Vlaamse Gewest. Deze kan je aanvragen voor renovaties aan je dak, buitenmuur, vloer, ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk), binnenmuur, plafond, trap, elektriciteit, sanitair, zonneboiler, warmtepomp en warmteboiler. Een voorwaarde is wel dat je woning ouder moet zijn dan 15 jaar indien je kiest voor isolatie en renovatie. Voor hernieuwbare energie moet de woning minstens 5 jaar vergund zijn.

Afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie wordt bepaald voor welke categorieën van renovaties je premies kunt aanvragen en op welk premiebedrag je nu exact recht hebt.

De VerbouwPremie kan je eenvoudig aanvragen via het online loket.

2. Totaalrenovatiebonus 

De totaalrenovatiebonus kan je krijgen indien je investeert in minstens 3 energiebesparende maatregelen. Vraag je dus 3 premies aan en voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je bovenop de premies nog een bonus, ook wel de BENO-pass genoemd. Hoe meer energiebesparende investeringen je doet, hoe groter de bonus.

Let wel op: de factuur voor de initiële investering moet gedateerd zijn tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Op dit moment kan je echter geen nieuwe BENO-pass aanvragen. Wie dus maximum 5 jaar geleden (2017) een renovatie heeft uitgevoerd en hiervoor een premie kreeg, heeft mogelijks wel nog recht op de totaalrenovatiebonus. Idem als je al bezig was in het traject.

Meer info over de BENO-pass

3. EPC-labelpremie

Vóór je start met renoveren heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning nodig. Dat document toont aan hoe energiezuinig jouw woning is. In het certificaat kan je een groene A+ (heel goede score) of een rode letter F (heel slechte score) krijgen.

Heeft je woning een EPC-label D, E of F? Dan ben je verplicht om binnen de 5 jaar je woning te renoveren naar een EPC-label C of beter. Daarvoor heb je recht op een EPC-labelpremie. Na de renovatie is het dan de bedoeling om opnieuw een EPC van je woning te laten maken.

Opgepast: deze premie geldt enkel voor woningen met een ondermaatse energieprestatie (EPC D, E & F). Het certificaat mag bovendien ook niet ouder zijn dan 2019.

Het bedrag van de premie zal uiteindelijk afhangen van het behaalde EPC-label na de renovaties. Een premie kan je eenvoudig online aanvragen via Fluvius.

Ik wil een premie aanvragen!

Fact: het Sundae Huis 2.0 evolueerde van een EPC-label E naar een B. Deze evolutie werd bereikt door het plaatsen van een condensatieketel, een warmtepompboiler, vloerverwarming, zonnepanelen en een ventilatiesysteem C.

Lees meer over de duurzame woontechnieken van het Sundae Huis 2.0 in deze blog.

Duurzame technieken van Van Marcke 

4. Verlaagd btw-tarief 

Is jouw woning ouder dan 10 jaar? En dient deze uitsluitend als privéwoning? Dan kom jij in aanmerking om slechts 6% btw op je renovatiewerken te betalen, in plaats van 21%. Om te genieten van de 6% btw moet een aannemer de materialen aankopen, plaatsen en factureren. Als je zelf materiaal aankoopt dan betaal je sowieso de 21% btw.

Voor de snelle beslissers geldt er tot 31 december 2023 ook een tijdelijke verlaging naar 6% btw bij het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp en zonneboiler. Hierop heb je recht als je woning jonger is dan 10 jaar, je een nieuwbouw hebt of indien je woning werd heropgebouwd na afbraak.

Wil je hier meer info over? Raadpleeg dan het handig overzicht:

Meer info over het verlaagd btw-tarief

5. Premie zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is een slimme investering, want binnen de 8 à 10 jaar heb je deze zeker terugverdiend. Bovendien help je mee aan een mooiere planeet door over te schakelen naar zonne-energie. Wist je trouwens al dat bij het leggen van zonnepanelen op jouw woning je eenmalig een premie van netbeheerder Fluvius kan krijgen? Alleen maar voordelen dus!

De premie moet je aanvragen via de website van Fluvius. Dat doe je door simpelweg een online formulier in te vullen. De investeringspremie wordt dan berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen.

Opgepast: De Vlaamse overheid heeft beslist om deze premie op 1 januari 2024 stop te zetten.
Waarom? Volgens experts betalen zonnepanelen zichzelf steeds sneller terug en daarom zijn de premies niet langer nodig voor de rendabiliteit.

Zonnepanelen op het Sundae Huis 2.0 

Het grote aanbod van de verschillende premies maken het soms moeilijk om de bomen door het bos te blijven zien. In deze blog somden we de meest voorkomende premies op, maar het is belangrijk om te weten dat afhankelijk van welke renovatie je uitvoert, je nog recht hebt op meerdere tegemoetkomingen. Dat kan je eenvoudig checken aan de hand van de Premiezoeker. Je hoeft enkel je postcode in te vullen en te selecteren wat je met je woning wilt doen ((ver)bouwen, (ver)huren of kopen). Als je daarna op ‘Premies zoeken’ klikt, geeft de premiezoeker een handig overzicht van premies die op jouw woning van toepassing zijn. Succes!

Premiezoeker

Delen:

Reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.