EPB-studie | renoveren

Aan de hand van een EPB-studie renoveren we volledig futureproof

Terwijl het esthetische plaatje van het nieuwe Sundae Huis stilaan vorm krijgt, zorgen we er achter de schermen ook voor dat we aan alle opgelegde eisen voor renovatieprojecten voldoen. Zo is een EPB next on our checklist! Daarvoor doen we een beroep op de expertise van een multidisciplinair studiebureau én Sundae Friend: Mathebo. Ze voerden een studie uit die in kaart brengt welke materialen we nodig hebben voor een energiezuinige verbouwing. Hoe dat werkt?

Let’s find out!

Bij aanvang van een bouwproject moet een erkende EPB-verslaggever een onderzoek doen naar verschillende factoren:

  • isolatie
  • luchtdichtheid
  • ventilatie
  • verwarmingssystemen
  • aanwezigheid van hernieuwbare energie

Zo zette Mathebo de plannen van onze architect voor het Sundae Huis 2.0 om in 3D om een berekening te maken van het verliesoppervlak, ofwel via welke wegen (muren, vloeren, ramen, deuren) er energie verloren kan gaan uit de woning. Daarnaast bestudeerde het specialistenteam de luchtdichtheid, ventilatie en aanwezige technische installaties. Het resultaat en de daaruit volgende aanbevelingen kregen we vervolgens gebundeld in een uitvoerig EPB-verslag.

Marijn Theunynck van Mathebo: “De adviezen in een EPB neem je best mee wanneer je bouwmaterialen uitkiest om er zeker van te zijn dat je woning op het einde van de rit aan de energieprestatienormen voldoet. Zowel een studie vooraf als de aangifte van de status na de werken zijn in Vlaanderen verplicht. Wil je je woning achteraf verkopen of verhuren, dan heb je ook een EPC of energieprestatiecertificaat nodig. Dat focust puur op de energiezuinigheid van een woning. Natuurlijk is het logisch dat je een goede energiescore zal behalen als je de EPB-richtlijnen gevolgd hebt.”

Een EPB moet opgesteld worden bij een nieuwbouw- of renovatieproject, een EPC enkel bij verkoop of verhuur.

Veiligheidscoördinator voor de uitvoering 

Dankzij de EPB-studie van Mathebo weten we exact welke isolatiewaarden we moeten voorzien voor alles van het dak en de keldervloer tot de ramen en deuren in het Sundae Huis 2.0. Verder rekenen we gedurende het bouwproces op een van hun veiligheidscoördinators, die een oogje in het zeil komt houden bij risicovolle werken. Safety first! 😉

tip: bewaar op Pinterest

Om aan een energiezuinige woning te bouwen, schakelen we ook de vakkennis in van Friend Van Marcke. Met hen bekijken we welke technieken we kunnen inzetten om de duurzaamheid te optimaliseren, zoals een warmtepompboiler en vloerverwarming, convectoren plaatsen i.p.v. radiatoren, een condensatieketel i.p.v. een gasketel enz. Daarnaast voorzien we dankzij Friend Royaux ook PUR, waardoor de vloeren goed geïsoleerd worden. 

Voor het EPC werken we samen met Certihome, maar daar vertellen we later meer over!

Wij trekken alvast voorbereid naar de werf.

Meevolgen hoe het Sundae Huis 2.0 evolueert?
Volg elke aflevering mee, hier op onze Sundae Huis-blog

Delen:

Reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.