blogs seizoen 1.0

Wat je moet weten voor je een huis koopt

Ben je, net zoals ons, van plan een woning te kopen om deze te renoveren?

Hou er dan rekening mee dat je op heel wat moet letten bij het kopen van een huis. 
We sommen enkele belangrijke zaken graag even op! 

Informeer jezelf over de woning

Vooraleer je beslist een woning te kopen, win je best zoveel mogelijk informatie in. Dit doe je door de woning eerst en vooral te bezichtigen. Dit kan je bijvoorbeeld doen samen met een expert, die je meteen advies kan geven over de staat van het huis. Raad vragen aan vakmensen zoals een architect, aannemer en notaris is zeker ook van belang! Deze mensen zijn getraind in hun vak en kunnen je als geen ander adviseren over de haalbaarheid van je plannen. 

Informeer jezelf ook zeker bij de eigenaar van het pand. Vraag bijvoorbeeld of de elektriciteit voldoet aan de recente normen, of het huis energiezuinig is (EPC attest) en of het in een gebied ligt dat gevoelig is voor overstromingen. Bij de verkoop van een woning zijn attesten over zo'n zaken verplicht. Dus vraag vooraf of de eigenaar deze eens kan voorleggen. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan. 

TIP: wist je dat je de omgeving van het perceel kan verkennen op Geopunt.be? Zo kan je bijvoorbeeld de geluidsbelasting door verkeer, nabijheid van openbaar vervoer of het risico op overstromingen raadplegen. 

Hou rekening met extra aankoopkosten 

Naast de kostprijs van het huis, zijn er ook bijkomende kosten bij het aankopen van een huis. Bovenop de aankoopprijs van de woning moet je belastingen betalen:

  • Koop je een nieuwe woning van een bouwpromotor, dan zal je 21 % btw moeten betalen. 
  • Koop je een bestaande woning? Dan betaal je verkooprechten, ook wel registratiebelastingen genoemd. Vanaf 01/01/2022 dalen de registratierechten voor een enige en eigen woning van 6% naar 3% en stijgen die voor een 2e woning van 10% naar 12%

Wanneer je de authentieke akte tekent, moet je ook notariskosten betalen. Via de website notaris.be kan je de aankoopkosten gemakkelijk berekenen. Hou ook rekening met juridische kosten


Btw-tarief van 6% bij renovaties:

Als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • De woning is ouder dan 10 jaar.
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een 'bijkomstig' gedeelte ervan dient om een beroep uit te oefenen.
  • De uitgevoerde werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Afsluiten van een verkoopovereenkomst 

Ben je tot een akkoord gekomen met de verkoper van het huis? Dan kan je een verkoopovereenkomst afsluiten. Dit document is het bewijs dat er een overeenkomst is en zal in een latere fase dienen als basis voor de notariële akte

Kan je echter nog niet met zekerheid zeggen of je de woning zal kopen? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je aanvraag voor een lening nog niet goedgekeurd is. In dat geval kan je kiezen voor een verkoopovereenkomst met opschortende voorwaarden. Dankzij die overeenkomst toon je aan dat de verkoop afhangt van die bepaalde voorwaarden. Dit kan zeer handig zijn indien je toch een bepaalde zekerheid wil creëren. 

Zo zie je maar, er komen heel wat praktische zaken kijken bij het kopen van een huis.
Hopelijk hebben we jullie wat op weg kunnen helpen!

Heb jij ook een huis gekocht als verbouwproject?
Of ben je dat nog van plan? Laat het ons dan zeker hieronder weten! 

Delen:

Reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.