We kiezen voor duurzame woontechnieken by Van Marcke

Eerder deelden we dat we een EPB-studie lieten maken voor het Sundae Huis 2.0. Zo konden we voorbereid starten aan het energetische plaatje van de woning. We zetten toekomstgericht in op duurzame woontechnieken onder deskundige begeleiding van onze Friend Van Marcke. Hun energieadviseur Walid Berrehail hielp ons om de beste keuzes te maken op het vlak van verwarming en watervoorziening.

Hoe dat in z’n werk ging, licht hij zelf voor je toe, in deze video: 

Duurzame energie op maat

Wie Van Marcke hoort, denkt in eerste instantie aan badkamers en sanitair. Toch tref je in tal van showrooms ook energieadviseurs die je alles kunnen vertellen over energievriendelijke oplossingen voor warmte en water. “Van Marcke heeft alle technieken in huis om je woning duurzaam te verbouwen”, legt Walid uit. “Van klassieke systemen voor verwarming, water en ventilatie over hernieuwbare energie: voor elk bouw- of renovatieproject vinden we de juiste oplossing.”

tip: bewaar op Pinterest

Op basis van ons budget en de isolatiemogelijkheden, werkte Walid een energieplan op maat uit: “De mate waarin je kan isoleren, bepaalt welke technieken het meest rendabel zijn. Omdat spouwmuurisolatie bij het Sundae Huis 2.0 niet mogelijk is, wordt er voornamelijk ingezet op vloer- en dakisolatie. In functie daarvan raad ik vloerverwarming in combinatie met een condenserende gaswandketel aan, en daarnaast een warmtepompboiler die voor het sanitair water een beroep doet op hernieuwbare energie.”

#1 Besparende condensatieketel en vloerverwarming

In tegenstelling tot een gewone ketel recupereert een condensatieketel een deel van de warme damp die vrijkomt. “Warmte die vroeger door de schoorsteen verdween, wordt via zo’n systeem opnieuw gebruikt waardoor het een pak minder verbruikt. Je bespaart er makkelijk 30% door op je energiefactuur”, onderstreept Walid. “Aanvullend hebben we geopteerd voor vloerverwarming in de kelder en op het gelijkvloers, omdat we boven niet voldoende opbouwhoogte hadden in de vloer. De condensatieketel zal de vloerverwarming op een lage temperatuur aansturen en zo opnieuw voor een lager verbruik zorgen. Boven plaatsen we radiatoren en in de badkamer een elektrische handdoekendroger. Die kan je makkelijk programmeren om de ruimte op voorhand op te warmen als je wil douchen.”

#2 Warmtepompboiler voor warm water

Warm water zal dan weer verkregen worden door een warmtepompboiler. Die haalt 70% van zijn energie uit de lucht en 30% uit elektriciteit.We plaatsen ook zonnepanelen op het dak om die 30% op te vangen, waardoor warm water voor de toekomstige bewoners bijna gratis zal zijn. Een warmtepompboiler was volgens Walid de beste optie voor het Sundae Huis 2.0: “De terugverdientijd is bij een warmtepompboiler een stuk korter dan bij een zonneboiler. Daarom is het een goede keuze bij een investeringsproject maar ook als particulier biedt het veel voordelen. Je krijgt er bovendien een premie van 900 euro voor.” “Met een warmtepompboiler en zonnepanelen heb je bijna gratis warm water.”

Even vergelijken...

Warmtepompboiler

  • gebruikt elektriciteit en warme lucht 
  • werkt in combinatie met zonnepanelen 
  • evert maximaal 60% ‘gratis’ warm water (zonder zonnepanelen)
  • goede oplossing bij renovaties omwille van de eenvoudige installatie
  • lagere aankoopkost met een kortere terugverdientijd
  • premie van 900 euro (max. 40% van je totale factuur) 

Zonneboiler

  • gebruikt de warmte van de zon
  • werkt in combinatie met speciale collectoren
  • levert maximaal 70% ‘gratis’ warm water
  • goede oplossing voor grote gezinnen, want meer verbruik betekent meer besparing
  • grotere aankoopkost met een langere terugverdientijd
  • premie van 550 per m2 (tot 2750 euro en max. 40% van je totale factuur)

#3 Ventilatiesysteem C

In de natte ruimtes in de keuken, de badkamer en het toilet voorzien we ten slotte de nodige ventilatie. We zijn uitgekomen op een C-systeem, dat de minst structurele impact heeft: “Daarbij komt de verse buitenlucht op natuurlijke wijze in de woning binnen door roosters in de ramen of muren. Voor renovaties is zo’n systeem interessanter dan een D-systeem. Dat vergt kanalen doorheen de hele woning en een bepaalde plafondhoogte, wat bij het Sundae Huis 2.0 niet van toepassing is.”

Van EPC-label E naar minstens B

Zoals je leest, stonden we voor heel wat technische keuzes. Gelukkig maakte Van Marcke ons met veel enthousiasme wegwijs in de wereld van duurzame energie om ervoor te zorgen dat we op het einde van de rit zullen evolueren van een EPC-label E naar minstens een B: een pak energiezuiniger én milieuvriendelijker dus!

het Sundae Huis in z'n originele staat, met EPC-label E. Benieuwd naar het toekomstige EPC-label! 

Net zoals ons nood aan advies om je woning of renovatie  duurzaam te verbouwen? Een energieadviseur bij Van Marcke staat voor jullie klaar met gericht advies op basis van jouw woning en budget!

Maak hier een afspraak!

Benieuwd naar de volgende stappen die we zetten met het Sundae Huis 2.0?
Blijf ons zeker volgen op onze blog en socials!

Delen:

Reacties

Walid Berrehail, di, 02/21/2023 - 14:20
Als trotse friend kan ik alleen maar zeggen knap werk!
Sundae, do, 02/23/2023 - 14:37
Bedankt Walid! En jij schittert in de video! Well done! Heel boeiend allemaal!

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.