De gevelrenovatie: een mix van authenticiteit en strakke afwerking

Niet alleen het interieur van het Sundae Huis wordt onder handen genomen, ook de gevel wilden we in een nieuw jasje steken! Om zowel de voor-, achter-, en zijgevel een mooie upgrade te geven, konden we terecht bij onze Friend Bozica. Nathalie kwam langs om ons advies te geven over een opfrissing van deze gevels en ondertussen kijken we heel tevreden naar het stijlvolle resultaat! 

Benieuwd? Check dan zeker de video hieronder en lees verder om meer te weten te komen over onze keuzes!

plaatsbezoek voor advies

Nathalie gaf haar deskundig advies over de gevel 

Enkele maanden geleden kwam Nathalie al eens langs bij het Sundae Huis om ons uitgebreid advies te geven i.v.m. de afwerking van de gevel. Zij raadde ons aan om te werken met een mix van authenticiteit en een strakke afwerking om toch één geheel te vormen. Daarnaast mat Nathalie alle oppervlaktes op en konden we ook de kleuren van afwerking kiezen.

Eens we onze keuzes doorgegeven hadden en we de offerte goedkeurden, was het uitkijken naar de transformatie! Want de verwachtingen waren groot!!

Een strakke achtergevel in crepi 

Nathalie raadde dus aan om aan de achtergevel, aan de uitbouw, te werken met een laag isolatie en daarop een vorm van crepi, namelijk: siliconenharspleister (ook wel siliconen crepi of kunsthars crepi genoemd). Zo'n pleister wordt zeer vaak gebruikt bij gevelrenovaties en is ook voor ons project ideaal. Wijzelf kennen er niet heel veel van, dus we waren heel blij met het advies en de tips van specialist Bozica ;-). Siliconenharspleister bestaat net zoals minerale crepi uit kalk, zand en cement, maar dan met toegevoegde siliconen, wat veel voordelen biedt:  

  • waterafstotend & zelfreinigend 
  • zeer elastisch en dus bestand tegen scheuren 
  • egale en moderne afwerking
  • heel veel kleuren in afwerking mogelijk  
  • heel geschikt in combinatie met gevelisolatie 

Meer informatie over crepi 

Cementage van de zijgevel 

De zijgevel bevond zich in een iets mindere staat dan de rest van de gevel. Nathalie vond aan andere aanpak hiervoor iets meer geschikt. Om toch één geheel te creëren met de achtergevel, raadde ze aan om een deel van deze zijgevel ook met siliconen crepi af te werken, en eronder eerst een laag cementage te voorzien. Zo'n cementlaag zorgt ervoor dat de muur net iets sterker wordt en alle oneffenheden weggewerkt worden. De laag siliconen crepi daarboven zorgt ervoor dat deze gevel toch een mooi geheel vormt met de achtergevel en dat de strakke, moderne look doorgetrokken wordt. 

Onderaan werd een zwarte plint geverfd omdat opspattend water anders een vuile boord achterlaat. Echt netjes!

Authentieke voorgevel met een twist

Om toch een dynamisch en unieke afwerking te verkrijgen, stelde Nathalie voor om de authentieke gevel grotendeels te behouden. En daarmee gingen we zeker en vast akkoord, want we waren al van in het begin helemaal weg van deze karaktervolle gevel! Daarom gaf ze als advies om de muurtjes aan de garagepoort en trap te kaleien en af te werken met spuitkurk, in een zwarte kleur. Door deze muurtjes te kaleien, zorgen we ervoor dat deze bestand zijn tegen weersomstandigheden, maar ook dat het authentieke karakter van de bakstenen wel behouden wordt. De zwarte spuitkurk lieten we dan vooral plaatsen om het esthetische plaatje compleet te maken. De zwarte kleur matcht nu ook mooi met de zwarte ramen en garagepoort aan de voorgevel! 

Meer info over spuitkurk 

Om de link te maken met de achter-, en zijgevel, leek het ons leuk om de stukjes muur tussen de ramen in dezelfde cementage & crepi afwerking te voorzien. En op deze manier blijft de authentieke gevel toch deels intact, maar alleen met een moderne twist! 

VOOR & NA

Heb jij ook interesse in het renoveren van je gevel? 

Ontdek meer informatie op de website van Bozica

 

Delen:

Reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

het Sundae Huis 2.0