
Nostalgische boerderijcharme bij Natasia in Ronse
Woonverhaal
Zo’n achttien jaar geleden draaide een huisbezichtiging op niets uit toen Natasia in dezelfde straat in Ronse een bordje ‘te koop’ spotte in het voorerf van een historische hoeve. Met de stoute schoenen aan trok ze naar de voordeur om te informeren bij de toenmalige bewoonster, die haar met open armen ontving. De dame vertelde dat er al drie generaties boeren gewoond hadden en dat haar kinderen de fakkel ditmaal niet wilden overnemen.
“Ze had er duidelijk moeite mee om haar huis te verkopen, maar moet toch sympathie voor mij gehad hebben”, herinnert Natasia zich. “Ik kreeg meteen een hele rondleiding met tekst en uitleg, nog voor ik de prijs wist. Die bleek voor mij aan de hoge kant, waarop ze er zomaar een flinke schel afdeed. En zo kochten we de hoeve uiteindelijk aan een mooie prijs – de dag erna was alles al getekend.”
De nu U-vormige bebouwing was vroeger een volledig omsloten vierkantshoeve. In de jaren 60 onderging de woning enkele sloop- en verbouwingswerken: de binnenplaats werd opengetrokken, de gevel en vloeren opgefrist. Doorheen de jaren renoveerde Natasia haar project stapsgewijs verder, om het eerst te verhuren en er daarna zelf in te trekken.
Intussen leerde ze Jo kennen, die net zo gebeten is door de verbouwmicrobe. Samen baten ze nog twee vakantiehuisjes uit in de pittoreske Vlaamse Ardennen: de streek waaraan ze hun hart verloren. “Ik heb jaren in de stad gewoond en zei altijd dat ik daar nooit weg zou gaan, maar het is hier zo fijn en rustig wonen! Je bent precies elke dag op vakantie. En tegelijk rijd je de straat uit en sta je in het centrum van Ronse.”
Waar het kan, doet het koppel alle opknapwerken zelf. De tweede badkamer werd een wasplaats en door een muur van het woongedeelte naar een stal in te slaan, creëerden ze een inkomhal – een grote meerwaarde met kinderen die graag in de modder ploeteren. De authenticiteit van de setting blijft wel steeds primeren, benadrukt Natasia: “Al wat we konden houden, hebben we gehouden. De deuren en de vloeren zijn allemaal bewaard en in de stallen herken je nog de gewelfde plafonds en originele raamopeningen. Je mag duidelijk zien dat het ooit een boerderij was.”
De volledige woning ademt die onvervalste hoevesfeer, weliswaar met een moderne twist. Natasia gaf het geheel een eigentijdse toets door te werken met een zwart-witte basis. “Als interieurarchitecte ga ik ook zo te werk: de muren sober houden en warmte brengen door middel van de aankleding. Op die manier kan je makkelijk spelen met meubels en decoratie om een andere sfeer te verkrijgen. Verder maak ik altijd gebruik van bordverf zodat je op de muren kan schrijven: leuk voor de kids en dat maakt een ruimte extra persoonlijk.”
Het meubilair is een mix en match van design, erfstukken en kringloopschatten. Natasia kon een hoop leuke spullen recupereren uit het huis van haar oma, van klassieke Knoll-tafels tot barokstijl spiegels. Van jongs af aan heeft ze een getraind oog voor het herkennen van tweedehands moois. “Als kind deed ik niets liever dan met mijn mama naar de kringloop te gaan om meubeltjes te kopen met mijn spaargeld. Dat was toen nog niet hip, maar ik vond het geweldig.”
De blikvangers
Een grote dankjewel voor de gastvrijheid Natasia & Jo !