woonverhalen

Nostalgische boerderijcharme bij Natasia in Ronse


Huispaspoort

Natasia Fanariotis (41), interieurarchitecte en Jo De Roo (48), commercieel directeur met zoontjes Alexis (14) en Andres (7) 

Gerenoveerde U-hoeve in Ronse

Aangekocht in 2004

Bij aankoop verbouwd voor verhuur en daarna opgefrist voor eigen woonst

tip: bewaar op pinterest

Woonverhaal

Zo’n achttien jaar geleden draaide een huisbezichtiging op niets uit toen Natasia in dezelfde straat in Ronse een bordje ‘te koop’ spotte in het voorerf van een historische hoeve. Met de stoute schoenen aan trok ze naar de voordeur om te informeren bij de toenmalige bewoonster, die haar met open armen ontving. De dame vertelde dat er al drie generaties boeren gewoond hadden en dat haar kinderen de fakkel ditmaal niet wilden overnemen. 

“Ze had er duidelijk moeite mee om haar huis te verkopen, maar moet toch sympathie voor mij gehad hebben”, herinnert Natasia zich. “Ik kreeg meteen een hele rondleiding met tekst en uitleg, nog voor ik de prijs wist. Die bleek voor mij aan de hoge kant, waarop ze er zomaar een flinke schel afdeed. En zo kochten we de hoeve uiteindelijk aan een mooie prijs – de dag erna was alles al getekend.” 

De nu U-vormige bebouwing was vroeger een volledig omsloten vierkantshoeve. In de jaren 60 onderging de woning enkele sloop- en verbouwingswerken: de binnenplaats werd opengetrokken, de gevel en vloeren opgefrist. Doorheen de jaren renoveerde Natasia haar project stapsgewijs verder, om het eerst te verhuren en er daarna zelf in te trekken. 

Intussen leerde ze Jo kennen, die net zo gebeten is door de verbouwmicrobe. Samen baten ze nog twee vakantiehuisjes uit in de pittoreske Vlaamse Ardennen: de streek waaraan ze hun hart verloren. “Ik heb jaren in de stad gewoond en zei altijd dat ik daar nooit weg zou gaan, maar het is hier zo fijn en rustig wonen! Je bent precies elke dag op vakantie. En tegelijk rijd je de straat uit en sta je in het centrum van Ronse.”

Waar het kan, doet het koppel alle opknapwerken zelf. De tweede badkamer werd een wasplaats en door een muur van het woongedeelte naar een stal in te slaan, creëerden ze een inkomhal – een grote meerwaarde met kinderen die graag in de modder ploeteren. De authenticiteit van de setting blijft wel steeds primeren, benadrukt Natasia: “Al wat we konden houden, hebben we gehouden. De deuren en de vloeren zijn allemaal bewaard en in de stallen herken je nog de gewelfde plafonds en originele raamopeningen. Je mag duidelijk zien dat het ooit een boerderij was.”

De volledige woning ademt die onvervalste hoevesfeer, weliswaar met een moderne twist. Natasia gaf het geheel een eigentijdse toets door te werken met een zwart-witte basis. “Als interieurarchitecte ga ik ook zo te werk: de muren sober houden en warmte brengen door middel van de aankleding. Op die manier kan je makkelijk spelen met meubels en decoratie om een andere sfeer te verkrijgen. Verder maak ik altijd gebruik van bordverf zodat je op de muren kan schrijven: leuk voor de kids en dat maakt een ruimte extra persoonlijk.” 

Erfstukken en tweedehands moois drukken een persoonlijke stempel op de onvervalste hoevesfeer.

Zetels: IKEA – Kussens: Hema – Salontafel: Vintage – Tapijt: Ebru – Kastje en poef: Tweedehands – Print ‘Le paradis, c’est ici’: Mangos on Monday – Zwart-witprint: IXXI – Verlichting: Luceplan 

Het meubilair is een mix en match van design, erfstukken en kringloopschatten. Natasia kon een hoop leuke spullen recupereren uit het huis van haar oma, van klassieke Knoll-tafels tot barokstijl spiegels. Van jongs af aan heeft ze een getraind oog voor het herkennen van tweedehands moois. “Als kind deed ik niets liever dan met mijn mama naar de kringloop te gaan om meubeltjes te kopen met mijn spaargeld. Dat was toen nog niet hip, maar ik vond het geweldig.”

Eettafel: Knoll – Stoelen: Vitra – Koelkast: Smeg – Kasten: Familiestukken – Lamp: Luceplan – Hoekzetel en tapijt: Kringwinkel – Witte appel: Aveve – Droogbloemen: Hema – Print Ronse: WIJCK 

Keukeneiland: Zelf samengesteld met kastjes van IKEA en werkblad op maat van De Noordboom – Kraan: Dornbracht – Lamp met koeienprint: Dark – Vitrinekast, legplankjes en stoelen: IKEA – Rieten draagtas: Dille & Kamille – Prints: Action

Speelkamer Andres naast de keuken
Wandplankjes: IKEA – Zetel: WEBA – Kussens: Hema – Bijzettafel: Kartell – Ronde tafel: Vintage – Oude speelgoedkoffer: Van Natasia’s opa – Bureau: Natasia’s oude bureau – Bureaulamp: Luceplan – Kadertjes: Kringwinkel 

Bedovertrek, sprei en kussens: Hema – Thonet-stoelen: Van Natasia’s ouders uit Griekenland – Nachtlampjes: Kartell

Slaapkamer Andres
Bed: IKEA gepimpt met grenen planken van Brico – Vlaggetjes en lichtslinger: Hema – Bureau, bureaustoel, wit rekje en kapstok: Kringwinkel – Vachtjes: JYSK

De blikvangers

01: stal werd atelier
Wat vroeger een stal was, toverden Natasia en Jo om tot een volwaardige workshopruimte. Met een aparte inkom, keuken en een gezellige leefplaats is het bijna een huisje op zich – ideaal voor als de kinderen ouder worden.

02: authentieke sfeermaker
In Natasia’s nieuwe atelier pronkt trots deze oude houtkachel die ze kreeg van haar vader en voorheen in haar ouderlijke huis stond. Nostalgie en gezelligheid ten top! 

03: vintage tegelvloeren
De prachtige vloertegels uit de jaren 60 die de hele hoeve kleuren waren nog allemaal intact en werden met veel liefde uitgehaald en teruggeplaatst.

04: overdekt terras met bar
In de oude schuur richtten Natasia en Jo een knus terras in: helemaal seizoensproof met terrasverwarmers voor koude dagen en een cocktailbar voor de zomer. 

Bad: afgewerkt met grenen planken van Brico – Wastafels en kranen: Grohe – Douchekoppen: Dornbracht – Kinderstoel van plexiglas: Kartell – Wandlampen: Light Gallery – Ladder: Leenbakker – Print: JYSK – Spiegel met oortjes: Hema – Draagtas: H&M

Workshopruimte

Wat vroeger een stal was, toverden Natasia en Jo om tot een volwaardige workshopruimte. Met een aparte inkom, keuken en een gezellige leefplaats is het bijna een huisje op zich – ideaal voor als de kinderen ouder worden.
Een extra reeks beelden hieronder!

Keukeneiland: Kringwinkel-basismeubel gepimpt met dennenhout – Servies: Kringwinkel – Radio: Aldi – Koelkast: Frilec – Tapijt, zetels en poef: Kringwinkel – Salontafel: Van Natasia’s oma – Kachel: Van Natasia’s vader – Lounge chair: Le Corbusier – Lamp: vintage design model - Office: Tapijt en kaders: Kringwinkel – Kloostertafel en lessenaar: Tweedehands – Stoelen: Vitra – Opbergkratjes: Hema – Bureaulampen: Luceplan

Een grote dankjewel voor de gastvrijheid Natasia & Jo !

meer woonverhalen in deze stijl

Delen:

VOLG ONS AVONTUUR

Volg jij ons verbouw avontuur mee?

instagram