woonverhalen

Authenticiteit en landelijke rust bij Ruth in Bierbeek

Huispaspoort

Ruth (29), communicatiemedewerker bij de Vlaamse overheid en Tom (29), IT support engineer met dochtertje Ida (2)  

Fifties bel-etage in Bierbeek 

Aangekocht in 2016 

Gedeeltelijk verbouwd door de vorige eigenaars 

Woonverhaal

Ruth en Tom bleven na hun studies in Leuven plakken en gingen daarna op zoek naar een gezinswoning in de buurt. Een gedeeltelijk gerenoveerd jarenvijftighuis middenin het platteland van Bierbeek bleek een schot in de roos. Het koppel was meteen gecharmeerd door de rustige ligging en het prachtige uitzicht. 

“Onze vereiste was dat we nog met de fiets naar ons werk in Leuven konden gaan en dat is van hieruit perfect te doen. We hebben even getwijfeld of we de overige renovatiewerken wel zagen zitten, maar uiteindelijk hadden de vorige eigenaars het grootste denkwerk al voor ons gedaan. Met een aannemer onder de arm hebben we het plaatje mooi kunnen aanvullen”, vertelt Ruth trots.

De voormalige eigenaars waren net zo’n natuurliefhebbers als Ruth en Tom. Dat zie je aan het gulle gebruik van hout in de gevel, de venstertabletten en de keuken – die overigens samengesteld is uit de oorspronkelijke houten latten van het dak. Als grote kringloopfan vulde Ruth de authentieke stijl aan met eigen vondsten, van rotan rekjes en kinderstoeltjes tot Scandinavisch geïnspireerde decoratie en een hoop leuke vaasjes voor haar collectie droogbloemen.

tip: bewaar op Pinterest

De rustieke uitstraling van het hout wordt verzacht met witte muren, een stoere betonvloer en her en der wat nudetinten. Ruth houdt het interieur bij voorkeur sober en vermijdt te drukke elementen: “Ik probeer het huis niet vol te laden met onnodige spullen. Vooral in Ida’s kamer hou ik het meubilair liever wat basic omdat ik weet dat er een moment zal komen waarop ze daar zelf haar zegje over zal willen doen. Wat haar speelgoed betreft, let ik er wel op dat het een beetje aansluit op de rest van de woning om zoveel mogelijk dat gevoel van rust te bewaren.” 

Bed: IKEA – Vogeltjesmobiel: Flensted  – Hoedje: Zara - Ronde tapijtjes: Zara Home - Rotan lampje: H&M Home - Kapstok: Hygge Kids – Rotan plantenbak en print aap: Kwantum – Blauwe kinderstoel en schatkist: Tweedehands - Witte vlaggetjes: Trouwcadeautje van Ida’s oma – Rotan berenspiegel: HEMA – Rekje: Blokker 

Troeven van de woning 

De woning is een typische bel-etage en biedt het voordeel zowel boven als beneden veel daglicht binnen te laten. Daarnaast is het eindeloze groene uitzicht vanzelfsprekend de troef die Ruth en Tom over de streep trok. Schaapjes Paulien, Pluk en Pippa dartelen vrolijk rond in de tuin, waaraan een gebied van Natuurpunt grenst. Dat betekent geen gevaar op een volgebouwde achtertuin in de toekomst.  

Vorig jaar stond het terras op de to do-lijst en maakte de aanvankelijk houten versie plaats voor een zwarte stalen constructie. “Hier zijn we toch voor een iets harder materiaal gegaan opdat we er langer genot van zouden hebben en anderzijds om het terras zo veilig mogelijk te maken voor Ida. Voor haar is het nu ook een volwaardige speelplek en dat was ons doel”, besluit Ruth.  

 

Bordjes en kommetjes: Tweedehands – Groene vaas: DIY - Taartschotel: Dille & Kamille – Siliconen kinderkommetjes: OYOY Living Design - Bureautje Ida: IKEA - Stoel: Aad & Nief 

Hier vermengt Scandinavische soberheid zich met de charme van tweedehandsschatten.

Televisiekast: IKEA – Poefkussens en grote speelgoedmand: Leen Bakker – Cinemastoelen en rotan rekje: Tweedehands – Salontafel: Woood – Cinemastoelen en rotan rekje: Tweedehands – Gedicht in rekje: Lois Kruidenier – Staanlamp: La Redoute – Poppenhuis en rode kratjes: HEMA  – Geurdiffuser: Geurwolkje – Kandelaar: Blncshop – Grote print: HK Living – Fotokaders: Flying Tiger en HEMA - Balansbord: Wobbel - Verschoontafel: Tweedehands - Rekje: String Furniture - Verschoonkussen: Liewood - Roze opbergbakjes: Zeeman 

De blikvangers

01: rustieke houten trap 
In de woonkamer springt de houten draaitrap meteen in het oog. Hij lijkt gemaakt voor de woning, maar komt eigenlijk uit een ander huis en werd in de omgekeerde richting geplaatst van de oorspronkelijke trap om boven een extra slaapkamer te creëren. 

02: droogbloemen in DIY-vaas 
Ruth won dit prachtige droogbloemenboeket via een giveaway van Bricks & Blooms en vond dat dat wel een speciaal vaasje verdiende. Ze ging aan de slag met een oude glazen vaas, een kopje verf en enkele lepeltjes bakpoeder, met dit mooie resultaat! 

03: vintage cinemastoelen 
Alsof ze gemaakt werden om te matchen met de houten trap, pronken deze stoelen uit de oude cinema van Scherpenheuvel trots in de woonkamer – nog steeds een van Ruths favoriete vintage vondsten.  

04: originele binnendeuren  
De authenticiteit van de woning wordt extra in de verf gezet dankzij de originele binnendeuren uit 1956. Ruth en Tom lieten ze logen waardoor ze weer schitteren als nooit tevoren.    

Tafel en stoelen: Kwantum – Buffetkast: IKEA – Plantenhanger en gietertje: Sissy-Boy  

Inbouwkast hal: Zelfgemaakt met IKEA-fronten  

Bed: IKEA – Nachtkastjes: Tweedehands – Zwarte staanlamp: Casa – Rekje: JYSK – Print moeder en dochter: Hygge Kids 

Tapijtjes: JYSK – Dame Jeanne: Familiestuk – Peulvormige schaal: Tweedehands – Spiegel: IKEA – Mand: Dille & Kamille

Een grote dankjewel voor de gastvrijheid Ruth & Tom!

meer woonverhalen in deze stijl

Delen:

schrijf je in

Wil je niets missen van onze verbouwavonturen én altijd als eerste de nieuwe wooninspiratie ontdekken? 

Laat je e-mailadres hier achter en ontvang alle nieuwe updates, inclusief sneak-peeks en behind the scenes! 

schrijf je in