Een plaatsbeschrijving als eerste stap bij onze renovatie

03 nov 2022

Onlangs stelden we het Sundae Huis 2.0 officieel aan jullie voor. In een korte rondleiding werd duidelijk dat het Huis veel potentieel heeft, dus we zien het hé-le-maal zitten om van deze prachtige bel-etage een inspirerende thuis te maken. En we zitten niet stil, want binnenkort – nadat we onze eerste ideeën en plannen met jullie gedeeld hebben – starten we al met de verbouwingen!

Administratieve start:

De plaatsbeschrijving, van groot belang!

Maar voor we kunnen starten met de renovatie-en afbraakwerken, zijn er nog een aantal zaken die eerst opgestart moesten worden. Zo kwam Elien van Buro Eyckmans onlangs een plaatsbeschrijving opnemen. Wat houdt dit precies in en waarom is het zo belangrijk tijdens een renovatie?

Elien legt het jullie met veel passie uit in onderstaande reel! 

Elien van Buro Eyckmans in actie voor het verslag, de plaatsbeschrijving

Hoe wordt zo'n verslag dus opgesteld?

Nog even samenvatten:

 1. er wordt een nauwkeurige beschrijving en foto-verslag gemaakt bij de aanpalende buren van eventuele bestaande barsten, scheuren, vochtplekken, … 
   
 2. ook van het openbaar domein, zoals oprit, gedeelde buitenmuren met buren, het trottoir ... wordt een gedetailleerd verslag gemaakt
   
 3. alles wordt samengebracht in 1 duidelijk verslag, dit werd zowel aan Sundae als aan de buren bezorgd

Er is geen wettelijke regeling voor het opstellen van een plaatsbeschrijving, maar als de bouwheer -wij dus- een ABR-verzekering (Alle Bouwplaats Risico’s) afsluit, dan is in deze verzekering vaak opgenomen dat een plaatsbeschrijving verplicht is. Verplicht of niet, team Sundae neemt geen risico's en wil zichzelf en ook de buurtbewoners beschermen, daarom voor ons dus ook zeker een bewuste keuze!

Later meer over die specifieke ABR verzekering.

Onze Friendship met Buro Eyckmans 
 

Dankzij Buro Eyckmans kan team Sundae met een gerust hart starten met de renovatie. Doordat alles vooraf gedetailleerd opgenomen werd in dit verslag, zijn we bij eventuele discussies of schade achteraf zeker van ons stuk. Zowel voor ons, de 'bouwheer', als voor de buren en andere bewoners in de straat. 

Van plan om te bouwen of verbouwen,
huren of verhuren?

Buro Eyckmans staat voor:

 • Plaatsbeschrijvingen
 • Opmeten
 • Schattingen
 • Uitzetten van gebouwen en constructies
 • Verkavelingsontwerpen
 • Volumeberekening
 • Vergunningen
 • Landmeten met drone

Wist je trouwens dat een plaatsbeschrijving ook verplicht is bij het huren of verhuren van een woning of appartement? Deze plaatsbeschrijving wordt nadien bij je huurovereenkomst toegevoegd.

Vragen of twijfels bij je verbouwing? Je kan ook altijd te rade gaan bij je architect of projectleider als je die hebt. Zo kan je net als ons iets geruster slapen 's nachts ;-)

Maar vooraleer we starten met de afbraakwerken, nemen we jullie mee in een kleine brainstorm sessie over de inrichting van het Huis. Die komt er binnenkort aan!

Zijn jullie al benieuwd naar onze eerste ideeën? 

Tot snel?

Delen:

reacties

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

VOLG ONS AVONTUUR

Volg onze avonturen op Instagram 


Instagram